WWW.MIDDENEUROPA.NL

 

 

Het Boheemse Woud

Prachtige natuur in het hart van Europa

                                      

Het Boheemse Woud (Sumava) in het zuidwesten van Bohemen

De aanvang van Smetana’s muziekstuk Vltava laat een snelle opeenvolging van tonen horen die door blaasinstrumenten worden voortgebracht. Hiermee roept de componist het beeld op van snelstromend water; het begin van de bekendste rivier van Bohemen: De Vltava of Moldau. Deze ontstaat door samenvloeiing van de Teplá Vltava (Warme Moldau) en de Studelná Vltava (Koude Moldau) in de bergachtige natuur van Zuid-Bohemen. Deze streek heet Sumava, ofwel het Boheemse Woud. Dit met dichte naaldwouden begroeide middelgebergte beperkt zich niet tot Tsjechië, maar strekt zich uit tot in Duitsland, waar het evenwel Bayerischer Wald wordt genoemd. Daar ligt de hoogste top: de Grosse Arber (1457 meter). De hoogste berg op Tsjechisch grondgebied is de Boubín met een hoogte van 1362 meter.  

 

Vanuit het gehucht Zaton kunt u in het natuurgebied Boubinský Prales (‘oerbos van Boubín’) een korte wandeling maken naar een schitterend meertje dat omzoomd wordt door donkere dennen. Vanuit dit punt zijn diverse wandelingen uitgezet.


Opvallend in het bos zijn de verschillende zeer grote paddestoelen. Precies op het drielandenpunt van Tsjechië, Duitsland en Oostenrijk verrijst de 1378 meter hoge Plechý, die in het Duits Plöckenstein heet.

 

De natuur in het Boheemse Woud verkeert in goede staat. Dit is te danken aan het feit dat er in de streek nauwelijks industrieën gevestigd zijn. Gedurende het communistische regime was een groot deel van het Boheemse Woud verboden terrein. Het grensgebied was bestempeld tot militaire zone. Nu is het gehele Boheemse Woud gelukkig weer voor iedereen toegankelijk.  

 
Recreatiemogelijkheden

Het Boheemse Woud is een onder natuurliefhebbers en wintersporters geliefd vakantiegebied. Ten behoeve van de wandelaar zijn vele bewegwijzerde routes uitgezet.

Te voet kan men dan ook optimaal genieten van de vele mooie plekken die dit gebergte rijk is. In de winter kan er volop geskied worden op de talloze pistes die ruim van liften zijn voorzien. In januari en februari valt de meeste sneeuw. Ook voor fietsers en liefhebbers van de hengel- en jachtsport biedt het Boheemse Woud veel mogelijkheden. Tochten per vlot, kano en roeiboot zijn erg populair en sinds 1993 beschikt het gebied over een uitgebreid netwerk aan fietspaden. Gedetailleerde kaarten zijn in het gebeid voor weinig geld te koop. Op sommige van die kaarten komen hoogtelijnen en bushaltes voor. Er zijn Duitstalige uitgaven.

In het Boheemse Woud heeft u een tamelijk uitgebreide keuze aan overnachtingsmogelijkheden (campings, bungalows, hotels en pensions). Bij het stuwmeer van Lipno, in het zuidoosten, bevinden zich de modernste kampeerterreinen met veel toeristische voorzieningen. In de stadjes zijn meestal verschillende hotels te vinden. De lokale toeristenbureau’s geven hierover waar nodig meer informatie.

 

Zelezna Ruda en omgeving

Een goed uitgangspunt voor tochten in het Boheemse Woud is Zelezná Ruda. Deze plaats ligt vlak bij de grens en in de nabijheid van twee meren: Cerné jezero (Zwarte Meer) en Certovo jezero (Duivelsmeer). Het Zwarte Meer is het grootste natuurlijke meer van Tsjechië. Beide meren zijn ruim 35 meter diep en liggen op een hoogte van ongeveer 1000 meter. Ze zijn helaas verboden voor zwemmers. Het genoegen dat ze opleveren is dus geheel van visuele aard, vooral door het roerloze, donkere oppervlak waarin zich de naaldbomen weerspiegelen. Hun ontstaan danken ze aan het smelten van gletsjers, aan het einde van de laatste IJstijd (zo’n 12.000 jaar geleden). Geflankeerd door de steile Jezerní stena (Merenwand), liggen ze in een ruig gedeelte van het Boheemse Woud, met hoge toppen en diepe kloven. De beide meren liggen op loopafstand van elkaar (7 kilometer), terwijl ze ook goed te bereiken zijn vanuit het twee kilometer noordelijker gelegen vakantieplaatsje Spicák.

 

Tussen de twee meren liggen twee bergen: De 1340 meter hoge Jezerní hora en de iets zuidwestelijker gelegen Svaroh (1335 meter). De streek rond Zelezná Ruda is tot natuurreservaat verklaard, wat het gebruik van de auto als vervoermiddel sterk beperkt.

 

Het plaatsje zelf, dat in het Duits Markt Eisenstein heet, dankt zijn naam aan de winning van ijzererts. Nu wordt er geen ijzererts meer gewonnen en heeft de glasindustrie haar plaats ingenomen. De toerist vindt er voldoende overnachtingsmogelijkheden in de vorm van hotels en pensions. Skipistes liggen in de nabije omgeving.

Zelezná Ruda is per auto te bereiken over de weg die van Plzen naar de Duitse grens loopt.  

 


Het Lipnomeer

In het zuidoosten van het Boheemse Woud vindt u het stuwmeer van Lipno (Lipenská prehradní nádrz). Het maar liefst 42 kilometer lange meer is de eerste van de zogenaamde Moldaucascades, een reeks stuwdammen en –meren die vanaf de jaren vijftig in de rivier werden aangelegd. Doel was het temperen en beheersbaar maken van de rivier en de opwekking van elektriciteit.

 

Het enorme wateroppervlak, met zijn ruim 5000 hectare het grootste meer van Tsjechië, biedt talrijke mogelijkheden voor diverse vormen van watersport. Zeilen, roeien, zwemmen, waterskiën, kano- en vlotvaren, het kan allemaal in dit uitermate populaire vakantiegebied. Ook sportvissers kunnen terecht in het meer, dat rijk is aan allerlei soorten vis zoals karper, baars en snoek.

 

Boten onderhouden geregelde diensten tussen de plaatsjes Lipno, Frymburk, Cerná en Horní Planá, terwijl er ook rondvaarten gemaakt kunnen worden.

De vakantieplaatsen zij onderling verbonden door een busdienst. Het gebied is op verschillende manieren per auto te bereiken. De trein vanuit Ceské Budejovice en Ceský Krumlov doet de plaatsen Cerná, Horní Planá en Lipno aan.

Rond het stuwmeer van Lipno vindt u een uitgebreide keuze aan restaurants met een internationale keuken.

 

Méér informatie

Meer informatie over het Boheemse Woud vindt u op de volgende sites:

Officiële website van het Nationaal Park Sumava (Engelstalig)

Böhmerwald und Bayerischer Wald (Duitstalig)

Sumava.startpagina.nl

 

Kijk voor accommodatie in het Boheemse Woud (of elders in Tsjechië) eens in het accommodatieoverzicht Tsjechië.

 

Indien u wintersportliefhebber bent, dan kunt u voor actuele sneeuwhoogtes een kijkje nemen op de volgende site:  Actuele sneeuwhoogtes in Tsjechië.

Kijkt u daarbij naar de plaatsen in “Sumava” (het Boheemse Woud).

 

Een enorm overzicht aan websites over Tsjechië en de andere landen in Midden- en Oost-Europa vindt u tot slot op www.middeneuropa.nl

                                                

 

Meldt u hier aan voor onze nieuwsbrief