WWW.MIDDENEUROPA.NL

 

 

Dubrovnik

Parel aan de Adriatische Zee

                                      

Dubrovnik – Parel aan de Adriatische Zee

‘Parel aan de Adriatische Zee,’ werelderfgoed aan de voet van een kaal karstgebergte. Met 50.000 inwoners is Dubrovnik tegenwoordig bijna een grote stad – een stad van handel, industrie en toerisme. Het vroegere Ragusa (de naam Dubrovnik bestaat officieel pas sinds 1918) wordt het hele jaar door toeristen bezocht en heeft een prachtige, door een indrukwekkende vestingmuur omgeven oude stad. In dit hart van de voormalige Vrije Zeerepubliek Dubrovnik, grotendeels onafhankelijk van de Middeleeuwen tot het begin van de 192 eeuw, concentreren zich de belangrijkste bezienswaardigheden.  Aan de noordkant ligt de huidige zakenwijk. Deze verbindt het oude centrum met het stadsdeel Gruz en het haven- en wefgebied. Ervoor bevindt zich het met naaldbomen begroeide schiereiland Lapad, de groene long van de staad, waar u in alle rust van de zee kunt genieten.

 

Oude stad

De harmonieuze gebouwen van de oude stadskern en zijn talrijke unieke monumenten maken Dubrovnik tot een schitterend werelderfgoed in het Middellandse Zeegebied. Het heeft veel weg van een openluchtmuseum. Een parkeerplaats valt in de buurt van de autovrije oude stad nauwelijks te vinden. Het best kunt u vanuit Gruz of Lapad een bus naar de Pilepoort aan de westkant  nemen. Naast de poort bevindt zich een toegang tot de 1949 meter lange, bewandelbare vestingmuur.


 


Door de Pilepoort, met het beeld van de stadspatroon Sv. Vlaho (Heilige Blasius), leidt een gang links naar de Sv. Spaskapel (16e eeuw), een renaissancistisch gebouw waar tentoonstellingen worden gehouden, en de Fransiscanenkerk. Ertussen ligt een smalle doorgang naar het Fransiscanenklooster. Voor de Pilepoort ziet u de met een koepel overdekte Grote Onofriofontein uit het jaar 1438. Deze is versierd met 16 waterwerken en vormt een geliefde ontmoetingsplek voor de jeugd. Hier begint de Placa, ook wel Stradun genoemd, het flaneergebied van de stad. Hij voert over het gedempte kanaal, dat de twee nederzettingen Ragusa en Dubrave vroeger scheidde.  De opvallend sobere, balkonloze huizen van natuursteen werden volgens een uniform stadsontwerp na de catastrofale aardbeving van 1667 op de verwoeste paleizen aan weerszijden van de Placa gebouwd.

 

De Placa eindigt op het door representatieve gebouwen omsloten Luzaplein met de Kleine Onofriofontein en de Rolandzuil (1418), het middeleeuwse symbool voor handelsprivileges en een vrije markt. De barokke gevel is van de Sv. Vlaho-kerk (18e eeuw).

 

Er tegenover ziet u het Sponzapaleis (16e eeuw). Aan de andere kant van het Luzaplein bevinden zich van links naar rechts de stedelijke klokkentoren (15e eeuw), het neogotische gebouw (19e eeuw) met het theater en het stadscafé, en het Rectorenpaleis. Op een steenworp afstand staat de indrukwekkende kathedraal Velika Gospa.

 
Fransiscanenklooster

De binnenplaats van het klooster uit de 14e eeuw wordt door een kruisgang met fijn bewerkte zuilen omsloten. U vindt hier de in 1317 gestichte, maar behouden gebleven apotheek, één van de oudste van Europa, en de kloosterbibliotheek.

 

Rectorenpaleis

Afgeschermd van familie en buitenwereld bestuurde een edelman van de stad hier telkens voor slechts één maand de republiek. Geheel in de geest van Dubrovnik kent ook dit paleis uit de 15e eeuw een harmonieuze schoonheid, maar zonder overmatige pronkzucht. Het huidige stadsmuseum documenteert het alledaagse leven in de republiek: Brieven, stempels, munten, wapens, gewaden, meubilair, schilderijen en de sleutels van de stadspoorten.

 

Sponzapaleis

Dit 16e-eeuwse gebouw is een prachtige combinatie van late gotiek en renaissance. In het tot douanekantoor verbouwde paleis brachten de kooplieden hun handelswaren samen en in een vleugel werden de munten van de republiek geslagen. Tegenwoordig is hier het archief van Dubrovnik ondergebracht.

 

Sv. Vlaho

Deze barokkerk (18e eeuw) herbergt op het hoofdaltaar een bijzondere kostbaarheid: Het vergulde zilveren beeld van de stadspatroon Sv. Vlaho (Heilige Blasius).

 

Velika Gospa

Het monumentale interieur van de barokke kathedraal uit de 17e eeuw huisvest enkele waardevolle schilderijen. Zo kunt u bij het hoofdaltaar genieten van een prachtige Maria-Hemelvaart, een werk van de Venetiaanse meester Titiaan. In de rijke schatkamer bevinden zich onder de 138 relieken ook de in een Byzantijnse kroon gevatte schedel van de Heilige Blasius.

Vestingmuur

Vanaf de vestingmuur kunt u Dubrovnik van bovenaf zien. Bovendien heeft u hier een prachtig uitzicht op zee. Het uitzicht is het mooist aan het eind van de middag, als de met dakpannen gedekte huizen van de rechthoekig aangelegde stad onder de stralen van de laagstaande zon in warme rode tinten oplichten.

 

                                                

 

Meldt u hier aan voor onze nieuwsbrief