Het Hoge Tatra-gebergte

Prachtige natuur in het hart van Europa

                                      

Het Hoge Tatra-gebergte in het noorden van Slowakije

De Hoge Tatra (Vysoké Tatry) is het enige alpiene gebergte in Slowakije. Het is één van de vele massieven die samen de Karpaten vormen. Het granieten gebergte is het hoogste van het land en strekt zich uit in het Pools-Slowaakse grensgebied. De Hoge Tatra bestaat uit een groot aantal bergruggen die min of meer evenwijdig lopen en door diepe dalen van elkaar gescheiden zijn. Het Slowaakse deel van de Hoge Tatra is het hoogst. Van alle bergkammen en toppen in het gebied zijn er 25 die hoger zijn dan 2500 meter. Net zijn 2655 meter is de Gerlachovský Stít de hoogste, gevolgd, door de Lomnický Stít met 2632 meter. Beide toppen liggen ongeveer in het midden van het gebergte en zijn van grote afstand te zien.

 

Het gebied telt zo’n 1500 verschillende plantensoorten. Het meest voorkomend zijn naaldbomen, waarvan helaas een groot deel is aangetast door de milieuvervuiling. Dit is vooral bij het plaatsje Strbské Pleso te zien.  De boomgrens ligt op zo’n 1800 meter hoogte.


De dierenwereld in de Hoge Tatra telt soorten, waarvan sommige in Nederland al sinds mensenheugenis niet meer in het wild voorkomen. Lynxen, wilde katten, vossen, otters, wilde zwijnen, moefflons, herten en marmotten leven er naast steenarenden en gemzen. In de meest afgelegen gebieden komen zelfs wolven en beren voor: Overal zijn vlinders en er zijn maar liefst 2000 insectensoorten geteld!

 

Karakteristiek voor de Hoge Tatra zijn de bergmeren, die door de Slowaken worden aangeduid met het woord ‘pleso.’ Door de inval van het zonlicht kunnen de mooiste kleureffecten ontstaan. De grootste en diepste in het Slowaakse deel van het gebergte is de Vel’ké Hincovo pleso, die een oppervlakte van ruim 20 hectare heeft en een diepte van 53 meter. Het meer is gesitueerd in het hoogste deel van de vallei Mengusovská dolina (ten noorden van de plaats Strbské pleso die zelf naar zo’n meer is vernoemd) op een hoogte van 1946 meter.

 

Samen met de Belianské Tatry (in het oosten) en de Západné Tatry in het westen vormt de Hoge Tatra het grootste natuurreservaat van Tsjechië en Slowakije. De totale oppervlakte van het Tatranské národný park (TANAP) bedraagt 501 km2.

 
 


Door het gebied zijn tal van bewegwijzerde routes van verschillende lengte uitgezet, die door middel van gekleurde bordjes zijn weergegeven. In de zomer zijn ze geschikt als wandelroute, in de winter kunnen de langste dienen als loipe voor langlaufers. De routes vertrekken vanuit de vakantieplaatsen en zijn voorzien van informatieborden. De belangrijskte is de zogenoemde ‘Magistrála,’ die begint op de Hrebienok en wordt aangegeven met de kleur rood; de tocht gaat over de gehele zuidflank van de Hoge Tatra en voert naar een bergrug die vlak onder de 2020 meter hoge Svist’ovka is gelegen. U moet er wel rekening mee houden dat veel routes van 1 november tot 30 juni gesloten zijn.

 

Door de grote hoogte en de overvloedige sneeuwval is de Hoge Tatra uitermate geschikt voor diverse vormen van wintersport. Er zijn tientallen skipistes in alle gradaties van moeilijkheid. De categorieën worden met kleuren aangegeven. De toerist wordt er met kabelbanen, stoeltjesliften en skiliften naar toe gebracht.

Het skiseizoen loopt van eind november tot april, maar de omstandigheden zijn het gunstigst in februari en maart. Op de plekken met eeuwige sneeuw kunt u zelfs hartje zomer nog skiën. Elk jaar in juni organiseert men een traditionele zomerslalom in de op 2300 meter hoogte gelegen vallei Vel’ká zmrzlá dolina.


 


De dikte van de sneeuwlaag kan in de winter variëren van 80 centimeter tot 2,5 meter. Voor de actuele sneeuwhoogtes kunt u een kijkje nemen op de volgende site:  Actuele sneeuwhoogtes in Slowakije. Kijkt u daarbij naar de plaatsen in de “Vysoké Tatry” (Hoge Tatra).

 
 


De Hoge Tatra telt verschillende sanatoria voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen. De meeste vindt u in het plaatsje Starý Smokovec. Een nadeel van de Hoge Tatra is het instabiele klimaat. Ook midden in de zomer kan het er flink koud zijn en veel regenen.

Interessant voor de toerist zijn de zogenaamde koliba’s, restaurants in traditionele Slowaakse chalets. U kunt daar streekgerechten eten en in sommige genieten van zigeunermuziek. Dit soort eetgelegenheden vindt u vooral in Tatranská Lomnica en Starý Smokovec.

De meeste accommodatie is te vinden in de vakantieplaatsen. Daarbuiten liggen, verspreid door het gebied, zogenaamde chata’s, houten berghutten waar u kunt eten en overnachten.

Het openbaar vervoer in de Hoge Tatra is goed geregeld. Een autobusdienst en een trein op smalspoor verbinden  de plaatsen Strbské Pleso, Starý Smokovec en Tatranská Lomnica. Van de twee laatstgenoemde plaatsen gaan vertakkingen naar de regiohoofdstad Poprad. Een tandradbaan onderhoudt de verbinding tussen Strbské Pleso en Tatranská Strba. In deze laatste plaats vindt u het station Strba, dat aan de hoofdspoorlijn Zilina-Poprad ligt. De belangrijkste grote plaatsen via welke u de Hoge Tatra met eigen of openbaar vervoer kunt bereiken, zijn Liptovský Mikulás en Poprad.

 

Over de veiligheid van de toeristen waakt de hulpdienst Horská sluzba TANAP, die ook professionele gidsen in dienst heeft om tochten naar de moelijker bereikbare delen van het gebergte te begeleiden. Het hoofdkwartier van die organisatie is gevestigd in Starý Smokovec.

                          

Een enorm overzicht aan websites over Slowakije en de andere landen in Midden- en Oost-Europa vindt u op www.middeneuropa.nl

 

Kijk voor accommodatie in de Hoge Tatra (of elders in Slowakije) eens in het accommodatieoverzicht Slowakije

 

Een interessante (wandel-)reis naar dit gebied wordt aan geboden door SNP Natuur- en Cultuurreizen

 

Misschien niet het goedkoopste verblijf in Slowakije, maar wel vol vermaak (vooral voor kinderen) is Tatralandia

 

Een site met meer informatie over de mogelijkheden van de regiohoofdstad Poprad

 

Meer informatie over de Hoge Tatra kunt u verder vinden op de volgende website: Hoge Tatra

 

Eventueel kunt u nog een kijkje nemen op de officiële website van het Nationale Park Hoge Tatra TANAP

 

Meer informatie over de Lage Tatra kunt u vinden op de volgende website: Lage Tatra


 


 
 


Meldt u hier aan voor onze nieuwsbrief