Het Lage Tatra-gebergte

Prachtige natuur in het hart van Europa

                                      

Het Lage Tatra-gebergte in Centraal-Slowakije

In Centraal-Slowakije, tussen de dalen van de rivieren de Váh en de Hron, strekt zich over een lengte van 80 kilometer het gebergte Nízké Tatry (Lage Tatra) uit. Na de noordelijker gelegen Hoge Tatra is dit de hoogste bergstreek van Tsjechië en Slowakije. Er zijn drie bergtoppen die boven de 2000 meter uitstijgen: De Chopok (2024 meter), de Dumbier (2043 meter) en de Derese (2004 meter). De lager gelegen delen van de Lage Tatra zijn zeer bosrijk, terwijl de hogere streken met gras begroeid zijn. Als Nationaal Park geniet het gebied speciale bescherming.

 

De bergen en dalen van de Lage Tatra worden druk bezocht door toeristen, vooral in het wintersportseizoen. Vanaf de late herfst (eind november, begin december) tot aan het vroege voorjaar (april) ligt er gewoonlijk een flink pak sneeuw. De skipistes zijn toegankelijk gemaakt door een netwerk van sleep- en stoeltjesliften. In de winter en in de zomer kunt u in het gebied bovendien mooie wandeltochten ondernemen. De aantrekkelijkste trajecten zijn ter plekke met kleuren aangegeven. Ten behoeve van de vele bezoekers heeft men een groot aantal hotels en herbergen (chata’s) gebouwd en campings aangelegd.


 


Bergen, valleien en grotten

Het toeristisch middelpunt van de Lage Tatra is de berg Chopok. De noord- en zuidflank hiervan worden tot de beste skiterreinen van het land gerekend. De top is van beide zijden toegankelijk per stoeltjeslift: vanuit de valleien Demänovská dolina in het noorden en Bystrá dolina in het zuiden. Vanaf de Chopok is een route uitgezet naar de oostelijk gelegen Dumbier, de hoogste top van de streek. De tocht duurt ongeveer twee uur.

 

Het dal Demänovská dolina, genoemd naar het plaatsje Demänova, is een prachtig wandelgebied. De vallei, een beschermd natuurgebied, is 16 kilometer lang en behoort tot de drukst bezochte streken van Slowakije. In het lage gedeelte van het dal treft u kalksteenformaties aan, waarin een groot aantal bijzondere druipsteengrotten zijn uitgespaard, zoals de Demänovská jaskyna Mieru. In 1921 werd de Slobodygrot (Vrijheidsgrot) ontdekt en later over een lengte van ongeveer vier kilometer voor het publiek begaanbaar gemaakt. De rondleiding is een absolute ‘must.’ In totaal zijn er maar liefst 18 grotten toegankelijk, dus voor de ware liefhebber moet deze streek een paradijs zijn. De ijsgrot heeft een lengte van 700 meter en werd al in 1299 in een document besproken.

 
 


Demänova is één van de twee toeristenplaatsen in het dal. Het ligt op een hoogte van 630 meter. Voor wie er wil overnachten, zijn er chata’s en een kampeerterrein.

Het hogere deel van het dal bestaat uit granietgesteente. Het centrum daar is het vakantieplaatsje Jasná (1236 meter). Hier en in de kleine zijdalen in de omgeving vindt u diverse hotels, berghutten en andere overnachtingsgelegenheden. Er zijn ook skiliften geplaatst die u naar de hoger gelegen gebieden brengen. Ook treft u hier talrijke bewegwijzerde wandelpaden aan die onder andere naar de hoge bergtoppen leiden. Bovendien begint in Jasná de stoeltjeslift naar de top van de Chopok. Het traject bestaat uit twee gedeelten. Het tussenstation is het 1666 meter hoog gelegen Luková. Vanaf de top kunt u dan met een andere stoeltjeslift langs de zuidflank naar beneden.

 

Ten zuiden van de Chopok strekt zich de vallei Bystrá dolina uit. Het dal is genoemd naar het gehucht Bystrá, dat op 570 meter hoogte ligt en tegenwoordig deel uitmaakt van de gemeente Mýto pod Dumbierom. In de nabijheid bevindt zich de grot Bystrianská jaskyna, die uit een reeks gangen bestaat waardoor het riviertje de Bystrá stroomt. De grot kan het hele jaar door bezocht worden. De ingang ligt op 466 meter hoogte en is behalve vanuit Mýto te bereiken via de autoweg vanuit de plaats Tále. Daar is accommodatie in de vorm van een groot hotel, een motel, een reeks vakantiebungalows en een kampeerterrein. Ook zijn er een skilift en een zwembad aanwezig.

 

Srdiecko ligt op 1248 meter hoogte. Het is het punt vanwaar de stoeltjeslift naar de top van de Chopok vertrekt. U vindt in dit bergdorpje verder een hotel en verschillende skiliften. Voordat de stoeltjeslift de top van de Chopok bereikt, doet hij het op 1500 meter hoogte gelegen Kosodrevina aan. Daar zijn een berghotel en diverse skiliften voorhanden.

 

De plaats Brezno ligt in het uiterste zuiden van de Lage Tatra. Er zijn skipistes en er is een springschans. Voor overnachting kunt u kiezen uit twee hotels en een chata.


 

 


Behalve de Chopok is de meer naar het oosten gesitueerde bergrug Certovica (1283 meter) een veelbezocht wintersportcentrum. Over deze bergpas voert de verbindingsweg tussen Podbrezová en Liptovský Hradok. Op de Certovica kunt u kiezen uit twee hotels. Het oord beschikt over verschillende skiliften. Meer overnachtingsgelegenheid vindt u in de lager gelegen plaatsjes Vysná Boca en Nisná Boca.

 

Liptovská Teplicka is een op 900 meter hoogte gelegen plaatsje in het uiterste oosten van de Lage Tatra. Van daaruit kunt u een wandeltocht naar de 1948 meter hoge top van de berg Kral’ovna hol’a maken. Het dorp staat bekend om zijn klederdracht. 

 

 

Bereikbaarheid

Wat zeker bijdraagt aan de populaiteit van de Lage Tatra, is de goede bereikbaarheid. Vanuit het westen komend zijn de E75 (Bratislava-Zilina) en de E50 (Trencin-Zilina-Martin-Ruzomberok-Liptovský Mikulás) de beste toegangswegen. Wie vanuit het zuiden komt, kan het beste de E77 (Banská Bystrica-Ruzomberok) nemen. Weg nummer 66 verbindt Banská Bystrica met met de plaatsjes Podbrezová en Brezno, die even ten zuiden van de Lage Tatra liggen. De E50 (Presov-Poprad-Liptovský Mikulás) is een geschikte toegangsroute vanuit het oosten. Dwars door het gebergte loopt bovendien een weg van Podbrezová in het zuiden tot nabij Liptovský Hradok in het noorden (weg nummer 72).

 

Aan de noordzijde van het gebergte loopt de spoorlijn Ruzomberok-Liptovský Mikulás-Poprad. De zuidkant van de streek is per trein bereikbaar via de lijn Banská Bystrica-Brezno. Het openbaar vervoer in de Lage Tatra zelf wordt uitgevoerd met bussen.

                           

Meer weten?

Kijk voor accommodatie in de Lage Tatra (of elders in Slowakije) eens in het accommodatieoverzicht Slowakije

 

Voor de actuele sneeuwhoogtes kunt u een kijkje nemen op de volgende site:  Actuele sneeuwhoogtes in Slowakije. Kijkt u daarbij naar de plaatsen in de “Nízké Tatry” (Lage Tatra).

 

Meer informatie over de Lage Tatra kunt u verder vinden op de volgende website: Lage Tatra

 

Meer informatie over de Hoge Tatra kunt u vinden op de volgende website: Hoge Tatra

 

Een enorm overzicht aan websites over Slowakije en de andere landen in Midden- en Oost-Europa vindt u op www.middeneuropa.nl

 

Een interessante (wandel-)reis naar dit gebied wordt aan geboden door SNP Natuur- en Cultuurreizen


 


 
 


Meldt u hier aan voor onze nieuwsbrief