WWW.MIDDENEUROPA.NL

 

 

Praag

“Gouden stad” in het hart van Europa

                                      

Praag - stad aan de Moldau

Historische gebouwen rond sfeervolle pleinen en indrukwekkende kerken met barokinterieurs bepalen het centrum van Praag. Als een zilverkleurig lint slingert de veelbezongen rivier de Moldau zich door de Tsjechische hoofdstad. Langs de oevers staan statige 19e-eeuwse huizen. Bij de drukbezochte Karelsbrug prijzen mensen hun waren aan en fleuren muzikanten het straatbeeld op. Daarboven verheft zich de burcht met de kathedraal van St.-Vitus. In de Joodse wijk Josefov zijn de oude Joodse begraafplaats en de synagogen belangrijke trekpleisters. Maar ook in de buitenwijken valt veel te zien en zijn de sporen van het communistische verleden nog steeds zichtbaar.

 

“Zlatá Praha” (Gouden Praag) wordt zij genoemd, de hoofdstad van Tsjechië. Inderdaad flonkert het verguldsel aan de torenspitsen en gevelornamenten als nergens anders, terwijl ook de warme kleur van het pleisterwerk bijdraagt tot de goudgele gloed die de stad in het zonlicht uitstraalt. 

 


Maar ook in overdrachtelijke zin is “gouden” een goede karakterisering. De welstand van de stad en van sommige van haar inwoners heeft ertoe geleid dat de fraaiste kerken en paleizen konden worden gebouwd, die op hun beurt weer werden versierd met uitgelezen schilder- en beeldhouwwerken. Daarnaast was Praag, vooral gedurende de twee periodes dat het de hoofdstad van het Duitse Rijk was, een internationaal gerenommeerd centrum van wetenschap en onderwijs.

 

Het historische centrum wordt sinds enige tijd overspoeld door toeristen. In een continue stroom begeven zij zich van het plein van de oude stad (Staromestské námestí) via de oude koningsroute naar de met barokke beelden getooide Karelsbrug. Daar ontvouwt zich een veelgefotografeerd panorama: op de voorgrond de rivier de Moldau, daarachter de 18e eeuwse architectuur van Malá Strana terwijl de gotische kathedraal van St.-Vitus en de omringende burcht de afsluiting van het vergezicht vormen.

 

 
 


Het moderne Praag

Maar Praag is meer dan zijn historische kern. Tenslotte telt de stad zo’n 1,2 miljoen inwoners, van wie de meeste in wijken wonen die een veel kortere geschiedenis hebben. Zo zijn de woonwijken Smíchov, Vinohrady en Zizkov aangelegd in de 19e eeuw om de snelle bevolkingsgroei het hoofd te kunnen bieden. Wie door deze stadsdelen wandelt en zijn ogen goed de kost geeft, kan interessante bouwwerken en details ontdekken. Een uitstekend middel om een indruk te krijgen van het niet-toeristische Praag is de tram. De lijnen zijn enorm lang en hebben hun eindpunt in de buitenwijken, zoals Vysocany, Liben of Vrsovice, gebieden met industrie en haveloze woonblokken, die het vertekende beeld dat u van Praag krijgt, als u alleen in het centrum blijft hangen, enigszins nuanceren.

 

Wie zijn avonden met cultuur wil vullen, is in Praag op de juiste plaats. Vooral op het gebied van de klassieke muziek is er veel te doen. In de vele muziekzalen die vaak zijn ingericht in historische monumenten, vinden dagelijks concerten plaats. In het Smetanatheater of de Staatsopera lopen per seizoen zo’n zes verschillende operaproducties die elkaar om de paar dagen afwisselen. Bovendien is sinds de Fluwelen Revolutie het aantal jazzclubs snel toegenomen, terwijl er in de Tsjechische hoofdstad ook veel popconcerten worden georganiseerd. Maar u kunt uw dagen natuurlijk ook slijten in de vele kroegen die Praag rijk is of een bezoek brengen aan het casino of een discotheek.

 


Praag verandert in rap tempo. Oude koffiehuizen, restaurants of boekwinkels maken plaats voor fastfood-ketens, trendy bars, luxe winkels en moderne computerzaken. Westerse reclame prijkt op trams en billboards. In het toeristische centrum zijn veel panden gerestaureerd en in snel tempo verdwijnen de herinneringen aan het communistische verleden. Helaas hebben deze snelle veranderingen ook negatieve gevolgen. Zo is de kleine criminaliteit de laatste jaren sterk toegenomen. Praag is druk bezig een “moderne Westerse stad” te worden.           

 

Staré Mesto (Oude Stad)

Staré Mesto is de oudste Praagse stad. Ze werd in 1230 ommuurd en kreeg ruim een eeuw later een raadhuis. De Oude Stad kwam tot grote economische en culturele bloei tijdens de regeringsperiode van keizer Karel IV in de tweede helft van de 14e eeuw. Door de bouwactiviteiten die er in het verleden hebben plaatsgevonden, is dit stadsdeel zeer rijk aan bezienswaardigheden. Voor de wandelaar heeft Staré Mesto een belangrijk voordeel: het grootste deel is autovrij. U kunt er dus rustig rondwandelen en van de fraaie architectuur genieten. Voor de hongerige of dorstige toerist zijn er talrijke restaurants en café’s.

 

In het centrum van de Oude Stad ligt het belangrijkste plein van deze wijk: Staromestské námestí. Het is omringd door architectuur uit de gotiek, de renaissance en de barok. Midden op het plein staat een groot monument voor de kerkhervormer Johannes Hus, dat in 1915 door de beeldhouwer Ladislav Saloun is gemaakt. Zijn stijl vertoont overeenkomsten met die van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Twee kerken domineren het plein: De Týnkerk en de St.-Nicolaaskerk. Staromestské námestí is een belangrijke ontmoetingsplaats waar altijd veel mensen op de been zijn. Bij mooi weer zijn de terrassen rond het plein overvol, terwijl de café’s en restaurants vrijwel altijd uitpuilen. De toerist kan vanaf dit plein een rondrit per koets door dit historische stadsdeel maken.

 

Joe Cocker was de eerste Westerse rockartiest die na de Fluwelen Revolutie in het voorjaar van 1990 op dit plein een openluchtconcert gaf. “Unchain my heart!” zong hij zeer toepasselijk. In de maand juni van datzelfde jaar, tijdens de eerste vrije verkiezingen sinds 1946, vond er op het plein een klassiek openluchtconcert plaats onder leiding van de Tsjechische dirigent Rafael Kubelik. Na jarenlang als balling elders gewoond te hebben, dirigeerde hij voor het eerst weer een orkest in zijn vaderland. Het stuk dat gespeeld werd was Ma Vlast (Mijn Vaderland) van Bedrich Smetana. Het plein vormt nog steeds een geliefd decor voor popconcerten, orkestjes, jazzbands en allerlei alternatieve muziekgroepen.

 


Straten met prachtige huizen, waarvan de autovrije winkelstraat Celetná één van de mooiste voorbeelden is, leiden vanaf het plein naar andere bezienswaardigheden. Via de Karelsbrug is de wijk Malá Strana bereikbaar. 

 

Méér informatie

Een enorm overzicht aan websites over Tsjechië en de andere landen in Midden- en Oost-Europa vindt u op www.middeneuropa.nl

Kijk voor accommodatie in Praag (of elders in Tsjechië) eens in het accommodatieoverzicht Tsjechië.

 

                                                

 

Meldt u hier aan voor onze nieuwsbrief