WWW.MIDDENEUROPA.NL

 

 Zwarte Zeekust in Bulgarije

Rode rotsen, groene bossen, wit zand

                                      

De Bulgaarse Zwarte Zeekust

In de Griekse mythologie heette de Zwarte Zee ‘ongastvrij’ te zijn, omdat hij, opgezwiept door sterke noordoostenwinden, in de herfst kon zieden en kolken. Latere kolonisten in het kustgebied waren een andere mening toegedaan: zij noemden hem juist de gastvrije zee. De Turken op hun beurt leerden bij hun opmars naar het noorden vooral zijn stormachtige karakter kennen. Zoiets hadden ze aan de zuidkust nog nooit meegemaakt. Voor hen was de zee zwart – en daar is het tot op heden bij gebleven. Tegenwoordig kennen veel toeristen de kust van de Zwarte Zee als centrum van Bulgaarse gastvrijheid. Over een lengte van 378 kilometer strekt zich de veelzijdige pracht uit waarmee de natuur dit land heeft gezegend. Bulgaren verdelen de Zwarte Zeekust in twee delen: een noordelijk deel met Varna en een zuidelijk deel met Burgas als centrum. Deze indeling heeft ook te maken met twee kampen in het land die bijna recht tegen over elkaar staande meningen verkondigen: Veel inwoners van Sofia houden bij hoog en laag vol dat de stranden in het zuiden veel mooier zijn, iets wat de inwoners van Varna dan weer opvatten als één van die typische hatelijkheden van de


 

hoofdstedelingen aan hun adres.

 

De waarheid is dat beide delen hun eigen bekoring hebben. In het noorden liggen prachtige rotslandschappen rond Baltsjik en met name bij Kaliakra, waar roodachtige kliffen tot een hoogte van 60 – 70 meter uit zee oprijzen. Verder bevindt zich hier het Goudstrand met zijn hoog oprijzende groene decor én de veruit interessantste grote stad. In het zuiden is het zand zichtbaar lichter van kleur en fijner. Rond Primorsko roepen de weelderige vegetatie en het met klimplanten doorgroeide bos in het mondingsgebied van de Ropotamo welhaast subtropische associaties op. De schilderachtigste stadjes in dit deel zijn Nesebar en Sozopol.

 

 

Het Goudstrand (Zlatni Pjasaci)

Het vakantiepark ten noorden van Varna is het meest geslaagde grote toeristische complex aan de Zwarte Zee. Goudstrand onderscheidt zich vooral door een fraaie verbinding tussen het rustige, zonnige strand en de met bos bedekte hellingen, die zich tot aan de kust uitstrekken. Dit laatste zorgt voor een gemoedelijke sfeer binnen het park, zodat even buiten de hoofdweg langs het strand meteen het gevoel verdwijnt dat u met massarecreatie te maken heeft. Het 3,5 kilometer lange strand bereikt soms een breedte van 100 meter en bestaat uit fijnkorrelig, goudkleurig zand, waaraan het vakantiepark zijn naam ontleent. De typische boemeltreintjes rijden regelmatig door de badplaats en stoppen bij alle belangrijke plaatsen. Het badseizoen loopt van half mei tot half oktober, waarbij het in het voorjaar wat langer koud blijft maar het najaar daarentegen des te langer zacht is. Van juni tot augustus kunt u rekenen op watertemperaturen tussen 22 en 24 graden.

 

Varna

Meer dan 2500 jaar heeft Varna (310.000 inwoners) er nu op zitten. Dankzij zee, zeevaart en het latere toerisme heeft de stad een open karakter, en dankzij de alomtegenwoordige kastanjebomen een groen centrum. Ondanks zijn hoge leeftijd is de sfeer in de stad jeugdig gebleven. Natuurlijk vormt de betoverende ligging Varna’s sterkste punt, maar daarnaast hebben de inwoners hun best gedaan om de stad zo aantrekkelijk mogelijk te maken. De drie fraaie stranden (noord, midden en zuid) liggen rug aan rug met het oude centrum en bovendien ligt hier aan zee het beeldschone, reusachtige Zeepark, dat tot flaneren uitnodigt.

 

De oude stad van Varna – waar in 570 voor Christus uit Milete afkomstige Grieken de historische plaats Odyssos stichtten – maakt niet de indruk van een groot openluchtmuseum. Hier hangt de knusse sfeer van een flink dorp, met binnenplaatsjes en bewoners die elkaar allemaal kennen. De stad werd in een Duitse reisgids uit de jaren twintig


bestempeld als ‘het geneeskrachtigste kuuroord in het zuidoosten van Europa.’ Het kuurcompex uit die tijd is geheel bewaard gebleven, al heeft het intussen enigszins aan charme ingeboet. Er hebben zich voornamelijk restaurants, bars en discotheken in de gebouwen gevestigd en deze daarmee een andere functie gegeven. Zelfs de kleedkamers uit het jaar 1926 kunnen in nog min of mee oorspronkelijke toestand bezichtigd worden.

 

Op het strand van Varna zijn overwegend autochtone Bulgaren te vinden. Toeristen bezoeken de stad bijna uitsluitend om te wandelen of uit te gaan, want ook op cultureel gebied heeft Varna heel wat te bieden. Ondanks het feit dat er in Bulgarije zeer weinig geld beschikbaar is voor cultuur, en de betekenis van opera en het ballet van Varna daarom niet meer zo groot is als enige jaren geleden, vindt er in de zomer nog altijd een uitmuntend festival plaats voor klassieke muziek, theater en ballet, dat ook internationale sterren aantrekt. U kunt daarom menige warme zomernacht aangenaam doorbrengen in het mooie openluchttheater van het Zeepark onder het beluisteren van prachtige klanken.

 

Nesebar

Nesebar is een op een rotsschierieland gelegen juweeltje, dat op zijn krap bemeten grondgebied zijn antieke herkomst zichtbaar maakt. Er zijn talrijke voorbeelden van middeleeuwse bouwkunst te zien en het hele centrum staat vol schilderachtige huizen in Renaissance-architectuur aan bochtige steegjes. Deze unieke plaats (9000 inwoners) is een lust voor het oog. Al bij aankomst ziet u links de windmolen en daarachter resten van de antieke stadsmuur bij de haven. Er wacht u een unieke verzameling van gedeeltelijk bewaard gebleven middeleeuwse kerkgebouwen, onder andere de Oude Metropolietenkerk (Sveta Sofija) uit de 5e / 6e eeuw in het historische centrum, de Nieuwe Metropolietenkern (Sveti Stefan) uit de 11e eeuw met uitstekend bewaard gebleven muurschilderingen uit de 16e eeuw en de H. Johannes Aliturgetoskerk, iets zijdelings in de richting van het strand gelegen, waarvan de voorgevel met de gewelfde rood-witte zuilenrijen en bogen de bloeitijd van de Byzantijnse kerkbouw verraadt. De romantische sfeer is echter vooral te danken aan de architectuur uit de 19e eeuw: Zowel het interieur als het exterieur van het Lambrinov-huis en meer nog het Muskojani-huis zijn bijzonder interessant. In totaal zijn in deze stad zestig huizen uit de zogenaamde Nationale Renaissance bewaard gebleven.

 

Met zijn meer dan honderd hotels en zo’n vijftig restaurants is Nesebar onderwijl uitgegroeid tot een toeristencentrum. De commercialisering zal hier snel op zijn grenzen stuiten. Nesebar is voor op eigen gelegenheid reizende toeristen daarom vooral interessant in het voor- en naseizoen.

 

Sozopol

De vraag welke stad mooier is, Sozopol of Nesebar, is tamelijk onbelangrijk – ze zijn het beide op hun eigen manier. Sozopol is ‘jonger,’ zeggen de Bulgaren. En dat is niet alleen in historisch opzicht het geval: Sozopol is populairder bij een jonger publiek, terwijl de noordelijke concurrent Nesebar wat ingetogener overkomt en een wat ouder publiek trekt.

 

De dertig kilometer ten zuidoosten van Burgas gelegen oude stad Sozopol (5000 inwoners) ligt net als Nesebar op een rotsschiereiland, en net als in Nesebar staan hier veel aantrekkelijke huizen uit de 19e eeuw. Cipressen omzomen de met kinderhoofdjes geplaveide straatjes, visnetten drogen in de zon en vis onder de dakgoten. De neus registreert de geur van vijgen en gedroogde vis, de oren het ruisen van de branding en het krijsen van de meeuwen. Sozopol, dat zijn oorspronkelijke rust heeft bewaard, is een betoverende vissersplaats met drie stranden. Het is een favoriet vakantieoord van schilders en schrijvers.

 

Van de kerken is met name de Sveta Bogorodica een bezichtiging waard, met binnen de iconen en het houtsnijwerk van de iconostase, de kansel en de bisschopszetel. Het Archeologisch Museum is in het bezit van een opmerkelijke verzameling Griekse vazen. De fraaiste huizen, café’s en restaurants vindt u in de buurt van de Ulica Apolonija en de Kiril i Metodoij.  

 

 

Interessante links

Een enorm overzicht aan websites over Bulgarije en de andere landen in Midden- en Oost-Europa vindt u op www.middeneuropa.nl.

Ook kunt u kijken op bulgarije.startpagina.nl.

Een hotel in Bulgarije kunt u boeken via Vakantie IN Oost Europa.

Een interessante (wandel-)reis naar Bulgarije wordt aan geboden door SNP Natuur- en Cultuurreizen.

Meer (Engelstalige) informatie over de Bulgaarse Zwarte Zeekust vindt u tenslotte op de site Beach Bulgaria.

 

 

                                                 

 

Meldt u hier aan voor onze nieuwsbrief